'Escape' het klassieke klasgebeuren met Google Apps - Deel 2: Google Spreadsheets

By - RMA
23.11.20 03:00 PM

 

In de eerste "escape" blogpost schreef ik over het creëren van een activiteiten- en vergrendelformulier voor een eduscape. In deze vervolgpost ga ik nog een stapje verder met het 'escape' gegeven, deze keer met de hulp van Google Spreadsheets.


Bij een eduscape is het belangrijk te zorgen voor voldoende variatie en succesmomenten. Zo blijft de spanningsboog van de studenten behouden. Die succesmomenten moeten elkaar steeds korter opvolgen om de studenten actief te houden. Op het moment dat iemand een puzzel heeft opgelost en weer een stapje verder is bij de uitgang, vindt hij het leuk en wil hij verder.


Google spreadsheets is de ideale manier om activiteiten met invulvelden te realiseren bij een eduscape. Stel vier of vijf vragen en laat studenten het antwoord op elke vraag in vakjes invullen, één vak voor elke letter, vergelijkbaar met een kruiswoordpuzzel. Wanneer studenten het antwoord invullen, maakt de letter die oplicht deel uit van de sleutelcode. Studenten krijgen de juiste aanwijzing alleen als ze de antwoordvakken correct hebben ingevuld.  eduscape spreadsheets education 1


Klik hier om het bovenstaande voorbeeld uit te proberen.Conditionele opmaak


Maak gebruik van de functie ‘conditionele opmaak’ om de sleutelvakjes te doen oplichten. Deze functie vind je terug onder het menu ‘Opmaak’.


eduscape 2eduscape 3


Met Fill On An Image, ook perfect te realiseren met Google Spreadsheets, geef je studenten een afbeelding en vraag je hen om de cijfers te labelen. De sleutelcode kan de eerste letter van elk label zijn, in de volgorde waarin de labels zijn genummerd. Op het tweede tabblad kun je het voorbeeld uitproberen.


eduscape 4Rasterlijnen verbergen


Voor een beter overzicht kun je de rasterlijnen verbergen via het menu ‘Weergeven’ en vervolgens ‘Rasterlijnen’ afvinken.Een kopie van je spreadsheet bezorgen aan elk van je studenten


Wil je een kopie van jouw document bezorgen dan moet je eerst de deelrechten van je document aanpassen naar ‘Iedereen met link mag bewerken’.


Stap 1: Ga naar de instellingen om je document te delen.


Stap 2: Zet de deelinstellingen op ‘Aan iedereen met link’, ‘mag bewerken’.

 
eduscape 5eduscape 6


Stap 3: Vervang in de deelbare link het achtervoegsel ‘edit …’ in ‘copy’ en druk op enter. Dit is ook de link die je moet doorgeven aan de studenten.


eduscape 7


Je studenten zullen het volgende zien:


eduscape 8


De studenten kiezen voor ‘Een kopie maken’. Er wordt een kopie geopend en automatisch op de Drive van de studenten bewaard.Benieuwd naar nog meer tips? Binnenkort vertel ik meer over het gebruik van de Google editors om een digitale eduscape te maken.


Ken je een collega waarmee je graag een leuke eduscape wil maken? Deel dan dit bericht en tag je collega.

 .