Pear Deck + Google Slides = #PerfectPear

By - RMA
23.11.20 03:00 PM


Het internet staat vol van handleidingen, cursussen en filmpjes over hoe je best presenteert voor een groep of … over hoe saai presentaties wel niet kunnen zijn (check deze zeker eens: https://youtu.be/QRn9mIX9-BI). En toch blijven we allen gebruik maken van presentaties. Omdat het ons een houvast biedt of omdat het nu eenmaal verwacht wordt (“gelieve de hand-outs vooraf te kopiëren voor de deelnemers”.


Maar een presentatie hoeft niet altijd saai of afstandelijk te zijn. Meer nog: je kan je Google Slides zelf heel eenvoudig interactief maken. Hoe? Met Pear Deck!


pear deck Google Slides 1


Pear deck is een Google Slides Add-on. Voor wie niet vertrouwd is met add-ons: je kan verschillende G suite-apps uitbreiden met add-ons.Dit zijn stukjes software die door derden worden aangeboden en die de standaard apps uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. Om toegang te krijgen tot de add-on store, klik je op ‘add-ons’ in de menubalk van Google presentaties en selecteer je ‘add-ons toevoegen’. Dit laat je toe de verschillende add-ons te bekijken en eventueel te installeren. Onder de functionaliteit ‘add-ons beheren’ kan je desgewenst de add-on verwijderen. Check it out!


pear deck Google Slides 2


Eenmaal Pear Deck is geïnstalleerd, vind je deze terug in het menu add-ons. Deze add-on is gratis te installeren en te gebruiken, maar enkele features zijn betalend. Zoals het beschikken over een teacher dashboard om nadien bv. resultaten te bekijken, de mogelijkheid om de leerlingen te laten tekenen of objecten te laten verslepen, integratie in Google Classroom. Ik baseer me voor de rest van dit artikel op de gratis versie.Hoe ga je nu aan de slag bij het aanmaken van een “Deck”?


Starten met Pear Deck doe je door eerst een presentatie in je Google Drive te openen. Je kan hiervoor een reeds bestaande presentatie nemen of starten met een ‘lege’ presentatie. Heb je nog Powerpoint of Keynote presentaties? Deze kan je dan vooraf converteren naar de Google indeling (openen met/Google Presentaties).


pear deck Google Slides 3Eenmaal je presentatie geopend, kan je de Pear Deck add-on starten. De allereerste keer zul je even de rechten moeten accepteren en Pear Deck dus moeten toelaten om met jouw presentaties te kunnen werken.


Je krijgt vervolgens aan de rechterkant van je dia een nieuw dialoogvenster. Hiermee kan je nieuwe interactieve slides aan je presentatie toevoegen (templates van Pear Deck die je kunt bewerken) of je eigen slides interactief maken. De interactiviteit zit hem in het feit dat je je leerlingen tijdens de presentatie vragen kan stellen die ze kunnen beantwoorden via hun eigen device: laptop, Chromebook, smartphone of tablet.pear deck Google Slides 4
Je “Deck” presenteren in de klas


Nu begint de fun! Het (klein beetje) voorbereidende werk is achter de rug en je bent klaar voor de actie. Dit zijn de stappen die je moet volgen om succesvol je “Deck” te presenteren.

  • Sluit de beamer aan
  • Open je presentatie
  • Open de Pear Deck Add-on
  • Klik op “Present Lesson” (dus niet op de knop ‘presenteren’ zoals gewoonlijk). 


Nu wordt er een sessie aangemaakt. Je leerlingen nemen ondertussen hun eigen device en surfen naar de url: www.joinpd.com en vullen de code in die ze op het geprojecteerde scherm zien verschijnen. Dat ziet er altijd uit zoals volgende figuur:


pear deck Google Slides 6


Let op: na het invoeren van de code, dienen je leerlingen in te loggen met hun (best persoonlijke) G suite-account van de school. Zo kan je als leerkracht achterhalen wie wat heeft aangebracht en zelfs leerlingen blokkeren bij ongewenst gedrag (betalend).


Vanaf nu kunnen leerlingen op hun eigen device de presentatie volgen. Wanneer je tijdens de presentatie op een interactieve dia terecht komt, krijgen zij prompt de mogelijkheid om de gestelde vraag te beantwoorden of de opdracht te volbrengen. De leerkracht kan op elk moment het scherm van de leerlingen ‘vastzetten’ zodat ze niet meer kunnen antwoorden en kan vervolgens de resultaten aan de klas presenteren.


pear deck Google Slides 7Pear Deck is voor wat mij betreft een erg waardevolle add-on om in te zetten in de klaspraktijk, in de eerste plaats omdat het ervoor zorgt dat je leerlingen actief worden betrokken tijdens de les. Het is een mooie vorm van ICT-integratie waarbij je snel en accuraat te weten kan komen hoe de leerlingen je les ervaren, wat ze ervan opsteken, welke inhouden extra moeten geoefend worden, ….


Daarenboven kost het geen of erg weinig voorbereidingstijd om de add-on te gebruiken. Iedere leerkracht beschikt (waarschijnlijk) over tal van presentaties die je met behulp van Pear Deck kunt omzetten van een docent-gerichte tool naar een boeiende leerling-georiënteerde interactieve les.  


Probeer het eens uit en wie weet worden jullie ook een happy pear!

 

 Is dit waardevol voor jou? Share dan dit artikel. Laat gerust ook commentaar achter of stel extra vragen.