Hoe kan je veel Chromebooks in je domein inschrijven op een efficiënte manier?

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


De Chromebook is ineens begonnen aan een grote opmars. Tijd om nieuwe Chromebook-apparaten uit te rollen? Als beheerder van een school kan je je Chromebooks massaal inschrijven. Hoe schrijf je een Chromebook in? En wat als je er een lading van 100 Chromebooks staat te wachten? Hoe automatiseer je dit proces? Gelukkig zijn er geautomatiseerde oplossingen beschikbaar die je het werk gemakkelijker zullen maken. In dit artikel bespreken we enkele populaire oplossingen: Rubber Ducky, GoBox en de Centipede.Massa Chromebooks inschrijven-1

 


Chromebooks inschrijven


Voordat je je leerlingen los kunt laten met hun apparaten, moet je de Chromebooks inschrijven in het domein van je school om administratief beleid te kunnen instellen en afdwingen.


Het inschrijven van een Chromebook houdt niet veel in. Even wifi-connectie maken, taal instellen, Ctrl-Alt-E voor enterprise enrollment, inloggen met een account en BAM de Chromebook is ingeschreven. Staat er een lading van een 10- of 100tal Chromebooks op je te wachten? Dan wordt dit vervelender. Tijd om te automatiseren! Op die manier bespaar je tijd en geld.


In dit artikel bekijken we de verschillende oplossingen om de registratie- en configuratieprocessen op grote hoeveelheden Chromebooks te automatiseren. Zo schrijf je de stapels Chromebooks in minder tijd en met minder personeel in, zonder hoofdpijn en pijnlijke vingers want je hoeft het niet meer handmatig te doen.Welke oplossingen zijn er op de markt op vlak van automatisatie?


Er zijn verschillende processen op de markt verkrijgbaar om dit proces te vereenvoudigen. Hier een overzicht van de oplossingen waarop we dieper op ingaan:

 • Rubber Ducky
 • GoBox
 • Centipede


Rubber Ducky

Een Rubber Ducky is een USB-stick waarop je een payload, een script, plaatst via een micro-sd card. Je programmeert de USB Rubber Ducky om de toetsaanslagen na te bootsen die je gebruikt om Chromebooks in te schrijven. Begin met het coderen van het USB-apparaat met een script. Het toestel voert automatisch een reeks toetsaanslagen uit die in het payload-bestandje staan. Op die manier wordt je toestel netjes vanzelf ingeschreven.


Je kan deze oplossing ook voor andere doeleinden gebruiken. Kostprijs van deze oplossing is ongeveer 50 euro. 


GoBox

De GoBox doet hetzelfde als de Rubber Ducky. Schakel eenvoudig het toestel in en sluit tot 16 nieuwe Chromebooks aan via de 16 USB-aansluitingen. De GoBox Chrome doet de rest automatisch in een oogwenk. Je configureert de GoBox via een web-interface (welke accounts, welke wifi-gegevens,...) en de rest gebeurt vanzelf. Dit is de meest professionele manier van werken, maar is wel relatief duur. Kostprijs van deze oplossing is ongeveer 1.400 euro.


Centipede

Centipede is een uiterst goedkope oplossing met een Arduino-microcontroller en bevat open-sourcecode die wordt beheerd door Amplified Labs. Centipede verhoogt aanzienlijk de efficiëntie van je team wanneer je veel Chromebooks moet inschrijven. Een Centipede is eigenlijk een Arduino, een open-source platform gebaseerd op gebruiksvriendelijke hardware en software. Het is bedoeld voor iedereen die interactieve projecten wil maken. Het is een programmeerbaar printplaatje. Het toestel lijkt een beetje op een duizendpoot, daarom de naam.


Deze blog gaat over het laatste, omdat het de meest budget-vriendelijke oplossing is. (afhankelijk waar je het koopt, prijzen variëren tussen 10 en 30 euro).Aan de slag met Centipede


Wat heb je nodig?

 • Hardware: je schaft een Arduino Micro aan.
 • Computer om setup te doen: zoek ergens een toestel met Windows, Mac of Linux en download de Arduino IDE van de website.
 • Het script: je kopieert een script van de website van Amplified labs. Kies voor de juiste Chrome-versie. Je kan kiezen tussen versie 57 en alles daaronder en versie 58 en alles daarboven. Voor recente Chromebooks kies je de laatste.Het proces


 1. Plak het script in de IDE

  Plak het script in de IDE

  Plak het script in de Arduino IDE en pas het aan met je wifi-gegevens, je enrollment-account en wachtwoord. Enkel de bovenste lijntjes code moet je aanpassen.
  Schrijf het script weg naar de Arduino.

 2. Kies het juiste “board-type”   Sluit nu de Arduino aan op je computer. (met micro-usb-kabeltje). Kies bij in de Arduino IDE bovenaan voor: "Hulpmiddelen" >  "Board" > het juiste type Arduino: “Arduino/Genuino Micro”

 3. Kies de juiste poort
  Kies bij “Hulpmiddelen” > “Poort”  de juiste “Poort” waarop je Arduino is aangesloten (meestal iets van COM3 of COM4).

 4. Verifieer het script 

  Verifieer het script

 5. Klik op het vinkje bovenaan links om het script te verifiëren. Normaal gaat alles prima en krijg je geen foutmeldingen. Krijg je er wel? Zorg dan dat je een Arduino Micro gebruikt… Niet alle Arduino’s ondersteunen de ‘keyboard’-bibliotheek die het script gebruikt) Controleer ook of je de juiste poort gebruikt.

 6. Het script wegschrijven op de Arduino

  Het script wegschrijven

  Vervolgens kan je het script uploaden op de Arduino met het tweede bolletje bovenaan, het pijltje.Onderaan krijg je de melding: Uploaden voltooid. 
  Je Arduino is nu klaar.

  Je Arduino is nu klaar

  Let op! De Arduino werkt nu als een automatisch toetsenbord. Het script begint dus na één of twee seconden delay te werken. Laat je dus je Arduino geconnecteerd op je windows toestel, dan zal het script daarop uitgevoerd worden en zal de Arduino dus keystrokes beginnen uit te voeren.

  Van zodra je dus “Uploaden voltooid” ziet staan, ontkoppel je dus best de Arduino van je toestel.Tijd om te testen


Tijd om de Chromebooks erbij te halen. De door Arduino gebruikte bibliotheek “Keyboard” heeft echter één nadeel: ze is gemaakt voor een US-qwerty keyboard. Wat je dus moet doen, alvorens de arduino aan je toetsenbord te hangen is de toetsenbordindeling op US zetten.


Vanaf dat moment, doet de Centipede al het saaie werk in je plaats.Het Arduino script aanpassen


Heb je een fout gemaakt?


Het is vervelend om zo’n automatisch keyboard aan je computer te hangen om bijvoorbeeld de wifi-gegevens of de inschrijving login aan te passen. Als je toch iets moet aanpassen heb je twee mogelijkheden:


1. De reset knop:

 • Hou de resetknop op de arduino ingedrukt, koppel ondertussen het bordje aan je computer.
 • Upload het nieuwe script naar de Arduino (met de knop nog steeds ingedrukt).
 • Van zodra je dit ziet verschijnen onderaan in de IDE laat je de knop los:
Van zodra je dit ziet verschijnen onderaan in de IDE laat je de knop los 2

2. Verbinding tussen een digital Pin 2 en de Ground-pin op je Arduino.

 • Gebruik hiervoor een kabeltje dat je vaak in oudere computers vindt (verbind een USB-module/kaartlezertje met het moederbord). Verbind vervolgens de pin D2 met GND (digital 2 en Ground)
 • Het verbinden van deze pins zorgt ervoor dat het script niet wordt uitgevoerd als de Arduino stroom krijgt.
digital Pin 2 met de Ground-pin
Problemen


Is deze manier van werken 100% foutenvrij? Neen. Soms gaat het fout.


Dit zijn enkele veel voorkomende problemen:


 • Klokje staat verkeerd: als het klokje van je Chromebook nog niet correct staat terwijl het script probeert verder te doen, dan gaat er iets mis. Je krijgt deze foutmelding:

Klokje staat verkeerd


Oplossing:

Shift + Alt + Ctrl + R om te powerwashen, even wachten, toetsenbord terug op US en Arduino er terug in.


 • Bij het inschrijven krijg je de melding: "determining device configuration". Het script is standaard ingesteld dat het hierop een 25-tal seconden wacht. Soms duurt het echter iets langer (misschien door een langzame internetconnectie, drukte bij Google…) waardoor het script de mogelijkheid niet heeft om de login in te typen. Duurt dit bij al je Chromebooks langer dan 25 seconden waardoor je voortdurend dit probleem hebt?

Oplossing:

Pas dan in het script de variabele “longer_enrollment_time” aan. Vervang het cijfer “10” dan door “20” om 10 seconden langer te wachten. (Regeltje 45 van de code). Schrijf de code opnieuw naar de Arduino.


 • Code geraakt niet op de Arduino: krijg je de code niet op de Arduino? Gebruik eens een ander micro-USB-kabeltje. Gebruik deze tijd om een koffie te drinken of wat mailtjes te beantwoorden.


Go go centipede! Laat Centipede het werk voor je doen!


Het worden nog interessante tijden in onderwijsland. De volgende keer dat je een groot aantal Chromebooks moet inschrijven, bewapen dan jouw personeel met elk vijf of zes Centipede toestellen. Meer weten over Chromebooks op school? 


CHROMEBOOKS IN DE KLAS