Google for Education in de kleuterklas

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


Het is een grote uitdaging om afstandsleren op te zetten, zeker als je lesgeeft aan kleuters. Jonge kinderen leren met al hun zintuigen. Kleuters leren door te doen, te spelen en te ervaren. Hoe geef je kleuters online les? Voor veel kleuterleerkrachten waren de afgelopen maanden een spoedcursus in afstandsonderwijs. Bijna elke leerkracht leerde de ins en outs van afstandsonderwijs. In dit artikel bespreekt Juf Lenny hoe ze online afstandsleren heeft aangepakt met haar kleuters. Ontdek welke Google for Education tools ze gebruikt heeft om online les te geven.
Google Classroom in de klas-1
En toen was er de lockdown…


...wat nu met onze kleuters? Kleuterleerkrachten vragen zich af hoe ze online leren het best aanpakken? Hoe organiseer je het best op afstand speelse, uitdagende en plezierige activiteiten om met kleuters te doen? Er bestaat helaas geen lijst van magische recepten voor afstandsleren met kleuters. Het onderwijs aan jonge kinderen vraagt andere accenten dan het onderwijs in de hogere groepen.


Kleuters leren vooral door te spelen en hebben daarbij de juiste materialen en ondersteuning nodig. Hoe heeft kleuterleerkracht Lenny van de Peereboom uit Ledegem dit aangepakt? Hoe heeft ze ervoor gezorgd dat de kleuters thuis spelend leren? 


"Na wat te brainstormen met de dichte collega’s gingen we elk van uit ons kot aan de slag. Het eerste filmpje werd gemaakt en gepost op Google Classroom. Dit werd enthousiast onthaald door de kleuters en de ouders.
- Juf Lenny, 2e en 3e kleuterklas, De Peereboom uit Ledegem

Alle opdrachten waren steeds volledig vrijblijvend want kleuters zijn niet leerplichtig.Communicatie met de ouders


Als leerkracht gaven we een aantal activiteiten aan de ouders zodat we in deze weken alle ontwikkelingsgebieden bleven stimuleren! 


De opdrachten maken en spelen gaat niet altijd vanzelf, daar hebben leerlingen de leerkracht bij nodig. Het spel waarderen, begeleiden en stimuleren is de taak van een leerkrachten. Niet iedere ouder is vaardig in het meespelen of in het begeleiden van het spel. Het was belangrijk om ze mee te nemen in de denkwijze. Het was dan ook onmisbaar om vooral de ouders goed te informeren en hen duidelijkheid te geven over wat ze thuis konden doen. We gaven hen heldere informatie en praktische tips over het belang van spelen.


Verschillende opdrachten werden de virtuele wereld ingestuurd: een knip- en plakwerkje en een aantal doe-opdrachten, zoals: pluk 10 madeliefjes en trek er een foto van!Behoefte aan een digitaal communicatiekanaal


Naarmate de tijd verstreek, werd de behoefte aan een digitaal communicatiekanaal steeds groter. Ouders stuurden foto's van hun jarige kinderen die ondertussen nog allemaal een plaatsje moeten krijgen op de verjaardagsstoel. 


"We willen onze kleuters nu echt graag eens terug zien.
- Juf Lenny, 2e en 3e kleuterklas, De Peereboom uit Ledegem

Sociale contactmomenten zijn belangrijk in het leerproces met kleuters. Er was behoefte aan een digitaal communicatiekanaal, zodat kleuters in contact komen met hun leerkracht. Maar via welk online communicatiekanaal? De keuze was vanzelfsprekend: Google Meet


Juf Lenny, juf 2e en 3e kleuterklas, "Wat een gedoe om iedereen te bereiken.  Maar gelukkig kregen we snel goed nieuws: we krijgen voor onze oudste kleuters ook een Google Classroom! Wat een wereld van verschil!"


De ouders maakten, via een stappenplan, het account van hun kleuter aan.Welkom in de virtuele kleuterklas!


De virtuele klas groeide snel aan interesse.
- Juf Lenny, 2e en 3e kleuterklas, De Peereboom uit Ledegem

Kleuters leren vandaag op een interactieve manier en we overbruggen fysieke afstanden. Elkaar live spreken via Google Meet werkt motiverend en zorgt voor een grotere betrokkenheid. Het is fijn om leuke en leerzame activiteiten aan te reiken aan ouders. 


Voor een kleuter is een goede band met de leerkracht belangrijk. 


"Sinds een week werk ik nu in kleine groepjes van max. 5 kleuters, of zelfs individueel. Samen in een Google Meet gesprek werken we aan taal (klanken, rijmen, hakken en plakken) en tellen (evenveel, cijfers, herkennen, 1 meer), we luisteren samen naar een verhaal en we bekijken samen een presentatie met foto's.  Met eerst wat geklungel en later met wat meer handigheid slagen we erin om een lach te toveren op de gezichten van onze kleuters!
- Juf Lenny, 2e en 3e kleuterklas, De Peereboom uit Ledegem


Google Classroom


Werkjes werden gebundeld en gepost op Google Classroom. Werkjes werden ‘ingeleverd’. Als juf is het gemakkelijk om ook van op afstand mee te volgen. Classroom is een handige tool dat deel uitmaakt van G Suite for Education. Het is ideaal om het overzicht te houden over dagelijkse opdrachten, beter te communiceren en beter samen te werken.


Van onwennigheid bij de kleuters naar het enthousiast antwoorden op de vragen: moeilijk gaat ook! “Leren is proberen” en dit is zeker en vast mijn leuze.
- Juf Lenny, 2e en 3e kleuterklas, De Peereboom uit Ledegem

Missie geslaagd - online lesgeven aan kleuters

De kleuterschool is erin geslaagd om de kleuters activiteiten aan te bieden die de verschillende ontwikkelingsgebieden stimuleren! De leerkracht communiceerde op regelmatig basis met de ouders en hielp hen met de dag structuur. Juf Lenny probeert vandaag nog steeds om zo goed en zo kwaad als mogelijk het wegvallen van de lessen in klas op te vangen met afstandsleren. 


Op zoek naar tips voor afstandsleren? We zetten voor jou een aantal tips op een rij over hoe je in deze periode aan de slag kan met jouw leerlingen. 


AFSTANDSLEREN MET GOOGLE FOR EDUCATION