Digitaal leren is het 2.0 onderwijs van de toekomst

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


De toekomst kleurt steeds meer en meer digitaal. Digitaal is wat de klok slaat in coronatijd. Klassikale opdrachten zijn vervangen door digitale klaslokalen. De school van morgen zal er compleet anders uitzien nu corona de wereld hertekent. Voor zowel basisscholen als universiteiten wordt het een uitgebalanceerde oefening om de juiste balans te vinden tussen online en offline les geven. Kan een verplichte lockdown eindelijk de toegevoegde waarde van de Google for Education tools en AI in het onderwijs aantonen? Hoe kan het onderwijs het tempo van innovatie bijhouden? We nemen je in dit artikel mee in het 2.0 klaslokaal … en wie weet bijna 3.0. 
Onderwijs digitaliseert snel
Niet alleen bedrijven en werknemers ontdekken dat thuiswerk een geweldige optie, ook leerlingen en leerkrachten zien de voordelen. De afgelopen periode gebruikten leerkrachten en leerlingen massaal het potentieel die de technologie te bieden heeft voor het onderwijs. Hoe plukken we daar de vruchten van voor de toekomst van het onderwijs? Wat zijn vandaag de nieuwe eisen van het 2.0 digitale klaslokaal? Welke tools kun je inzetten om jouw klas digitaler te maken? Ontdek het in dit artikel. De nieuwe eisen van onze samenleving


Het gouden kalf is vandaag nog niet gevonden. Het onderwijs staat vandaag nog te ver van een volledige technologische vernieuwing.


Het onderwijs was enkele jaren geleden nog een eenrichtingsverkeer waarbij de leerkracht kennis doorgaf aan de leerlingen. Maar dat was vroeger. Vandaag is er nood aan interactie en digitalisering. Het zijn de jongeren die de fakkel gaan overnemen. Van jongs af aan dienen ze in contact te raken met innovaties en technologische vernieuwingen. Ze moeten voorbereid worden op de digitale samenleving van morgen. Het is de rol van het onderwijs om hen deze competenties aan te leren.


Scholen en leerkrachten hebben er dus alle baat bij om hun leeromgevingen in vraag te stellen en aan te passen. Scholen zouden op zoek moeten gaan naar toegankelijke, laagdrempelige en meertalige digitale leermiddelen en leerplatformen en de nodige ondersteuning daarbij.Leraren en leerlingen van de toekomst


Een mooi voorbeeld zijn de vele online examens die de fysieke examens in het coronatijdperk vervangen. Dit type examen bespaart uren aan administratieve taken en verbeteringen.


In de online klaslokalen worden online lessen automatisch geconverteerd naar audiobestanden die de studenten daarna gemakkelijk kunnen raadplegen. We moeten de flexibiliteit en wendbaarheid van wat technologie te bieden heeft, omarmen. Op deze manier kunnen we sneller inspelen op nieuwe pandemieën of andere zwarte eendjes die het 'normale' lesgeven stilleggen.

 

Als de 'future workforce' nu de digitale vaardigheden onder de knie heeft, zijn ze goed voorbereid op de digitale toekomst van morgen.Het 2.0 klaslokaal


Het klaslokaal en haar samenstelling en dynamiek hebben een grote impact op leerprocessen. Gedaan met het saaie zwarte schrijfbord en de ouderwetse agenda. Op naar het digitale klaslokaal dat aangepast is aan de hedendaagse didactiek en de leerdoelen. Op naar innovatieve, stimulerende leeromgevingen waarbij de leerkracht en de leerling centraal staat. Het doel? Het verwerven van belangrijke vaardigheden voor de 21ste eeuw.Digitaliseren is onvermijdelijk


De digitalisering biedt het lesgeven vele voordelen, waaronder de mogelijkheid om onderwijs te differentiëren. Het aanbieden van onderwijs op maat is dankzij digitalisering mogelijk. Digitaal lesmateriaal maakt de stof toegankelijker en als leerkracht volg je hoe leerlingen presteren. Maar welk platform gebruik je hier het best voor? Google investeert!

Google For Education logo-1

Software-giganten als Google investeren massaal in onderwijs. Vraag je je af waarom? Google wil een wereldwijde digitale transformatie op gang brengen. Digitaal toegankelijker maken! Want iedereen heeft recht op een degelijk onderwijs. Dankzij Google, is een democratisering en een kwaliteitsverbetering van het leren vandaag mogelijk.


Vandaag bestaan er voor leerkrachten en leerlingen heel wat snelle en krachtige online systemen. Google Classroom is een van de nieuwe snufjes die een werkelijke toegevoegde waarde geeft aan het onderwijs. Maar wat is “Google Classroom”?Google Classroom

De inzet van Google Classroom maakt het leven van de leerkracht aanzienlijk eenvoudiger en uitdagender. Google Classroom tilt het onderwijs naar een hoger niveau. Als leerkracht maak je gebruik van hedendaagse digitale media en op deze manier ontwikkel je de digitale vaardigheden van je leerlingen. Google Classroom, dat deel uit maakt van G Suite for Education, helpt de leerlingen en leerkrachten om huiswerk te organiseren, versterkt de samenwerking en verbetert de communicatie.


We sommen enkele voordelen van Google Classroom voor jou op:


  • Alle gegevens op 1 plek: dankzij het digitaal platform, kunnen de leerkrachten hun lessen voorbereiden, opdrachten toewijzen, beoordelen, opmerkingen verzenden en toegang krijgen tot al hun gegevens op 1 plek.
  • Geen extra kosten: Classroom is inbegrepen in G Suite for Education.
  • Help je leerlingen van op afstand: volg de vooruitgang van je leerlingen van op afstand en stuur ze extra opmerkingen via het platform door. Formuleer gepersonaliseerde aanbevelingen.
  • Werk waar en wanneer je wil: met Classroom kunnen zowel de leerkrachten als de leerlingen verbinding maken met het platform vanaf elke computer of elk mobiel apparaat. Zo bekijken ze zowel in de trein als thuis hun opdrachten, cursusmateriaal en opmerkingen in 1 oogopslag.
  • Live interactie: vergeleken met het oude online onderwijs biedt Google Classroom veel meer mogelijkheden. Alle informatie kan live gedeeld worden met de volledige klas. 


Classroom integreert duizenden applicaties die creativiteit stimuleren en biedt talloze leermogelijkheden.Digitale toetsen en opdrachten


Digitale toetsen zijn aan een stevige opmars bezig in het digitale klaslokaal. Dit is een gigantische tijdswinst voor de leerkrachten want ze spenderen veel minder tijd  aan verbeterwerk. 


Digitaal toetsen heeft enkele voordelen vergeleken met analoog toetsen: je kan filmpjes toevoegen, bepaalde type vragen kunnen automatisch worden nagekeken en je kunt vervolgens analyseren welke leerlingen nog extra aandacht moeten besteden aan de leerstof. Toetsen maken en beoordelen met Google Formulieren


Google_Forms_Logo
De gemakkelijkste manier om een digitale toets af te nemen is Google Forms. Je kan verschillende type vragen invoeren in een toets zoals: open vragen, meerkeuze vragen en schaalvragen. Je kan zelfs afbeeldingen of filmpjes toevoegen. Is je toets af dan stuur je deze in een klik naar je leerlingen via een link die deze vervolgens meteen kunnen maken.


pngkey.com-google-drive-logo-png-2134680 


De algemene kan ook worden geëxporteerd naar Google Sheets die meteen op je Google Drive komt te staan.Leerkrachten verliezen geen tijd met handschriften te ontcijferen. De verbetering gebeurt bijna volledig automatisch met meerkeuzevragen. 


Digitale toetsen en opdrachten zullen binnenkort het klaslokaal volledig veroveren. Logisch gezien de groei van het aantal laptops en digitaal leermateriaal in de klas.


In één van onze talrijke Fourcast for Education opleidingen leer je hoe je Google Formulieren kan inzetten in de vorm van een klassikale bevraging of digitale toets. Je leert de kracht van Google formulieren optimaal inzetten in de klaspraktijk. Je maakt kennis met tal van good practices en gaat naar huis met de nodige tips & tricks. 


BYE BYE VERBETERWERK, WELKOM GOOGLE FORMSUitdagingen


De grootste uitdaging blijft echter het ontwikkelen van een duidelijke visie over de relatie tussen ICT, didactiek en pedagogiek.  Digitalisering binnen een onderwijsinstelling moet doordacht gebeuren. 


Denk daarom eerst goed na en stem de plannen af met de praktijk. De digitale visie moet door iedereen binnen school uitgedragen worden.


Conclusie


In de toekomst zullen zowel leerkrachten als leerlingen meer van thuis uit les geven en volgen wanneer ze bijvoorbeeld wat ziekjes zijn. Scholen zullen op zoek moeten gaan de juiste digitale leermiddelen om hun les digitaal te geven. Google biedt verschillende tools aan, zodat het onderwijs steeds grote stappen maakt in het omarmen van technologie. 


De digitale toekomst van het onderwijs


Is jouw school klaar voor digitaal onderwijs? Ben je nog op zoek naar digitale leermiddelen of heb je al de nodige Google for Education tools maar zou je graag jouw leerkrachten opleiden? We zijn er om jou te helpen om jouw school te digitaliseren!


CONTACTEER ONS