Hoe beschermt Google Workspace for Education de privacy van leerkrachten en leerlingen

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


Of je nu alleen met Chromebooks werkt of ook met de bijbehorende Google software, de kans is groot dat jij als leerkracht te maken hebt met Google Workspace for Education. Dit softwarepakket biedt veel mogelijkheden, maar roept ook regelmatig vragen op. Zijn je gegevens eigendom van Google? Hoe goed zijn de gegevens van je leerlingen beschermd bij Google? Werken je leerlingen veilig op Chromebooks? We beantwoorden graag enkele veelgestelde vragen over beveiliging en privacy.
Security in G Suite for EducationSteeds meer scholen gebruiken Google Workspace for Education. Google Workspace for Education voorziet scholen van samenwerkings- en onderwijstools die gemakkelijk te gebruiken en te beheren zijn & die de studentgegevens beschermen. Wat is inbegrepen in Google Workspace for Education?


Google Workspace for Education biedt twee categorieën services aan: Google Workspace kernservices en aanvullende services.

  • Deze diensten zijn het standaard- en basisniveau van het pakket. De kernservices van Google Workspace omvatten producten zoals Gmail, Agenda, Documenten, Formulieren, Presentaties, Meet en Google Classroom, waarmee docenten gemakkelijk opdrachten kunnen verdelen, feedback kunnen geven en communiceren met studenten. Deze services worden zo ingeregeld en gekoppeld aan het domein van de onderwijsinstelling dat dit account in principe alleen voor onderwijsdoeleinden kan worden gebruikt. 
  • Aanvullende services, zoals Google Books, Google Earth en Google Search, zijn ontworpen voor consumentengebruikers en kunnen worden gebruikt met Google Workspace for Education-accounts, indien ingeschakeld door de domeinbeheerder van een school.Hoe houdt Google de gegevens van leerkrachten & leerlingen veilig?


Gegevensbescherming in G Suite for Education

Scholen zijn eigenaar van hun Google Workspace for Education-gegevens en het is de verantwoordelijkheid van Google om deze veilig te houden.

 

De Google systemen en datacenters behoren tot de veiligste in de brancheen Google Workspace for Education-gegevens krijgen dezelfde meerlaagse beveiligingdie Google gebruikt voor hun activiteiten.


De Google ingenieurs werken de klok rond om de veiligheid van de producten te waarborgen en reageren snel op eventuele dreigingen. Alle Google Workspace for Education-beheerders kunnen hun gevoelige informatie gemakkelijk beschermen.Gegevensverlies voorkomen (met DLP) binnen Google Workspace for Education


Een van de belangrijkste beveiligingsmogelijkheden is de gegevensverlies preventie. De gegevens  van de school moeten direct beschikbaar zijn voor alle leerlingen en leerkrachten, maar moeten worden beschermd, zodat ze niet worden gedeeld met personen die er geen toegang toe zouden moeten hebben. Met Data Loss Prevention (DLP) maak je regels en pas je deze toe om te bepalen welke content gebruikers buiten de organisatie kunnen delen. Met DLP krijg je de controle over wat gebruikers kunnen delen. Zo voorkom je dat gevoelige informatie onbedoeld openbaar wordt gemaakt.


Scholen die interesse hebben in nog betere beveiligingsmogelijkheden, schakelen best over naar Google Workspace Enterprise for Education.Het verwijderen van een domein of accounts


Schoolbeheerders kunnen op elk moment hun hele domein verwijderen, specifieke accounts verwijderen of hun gegevens exporteren. Als een school beslist om Google Workspace for Education niet meer te gebruiken, worden al hun gebruikersaccounts en klantgegevens van Google Workspace verwijderd. Wanneer gebruikers afstuderen of naar een andere school verhuizen, biedt Google een Takeout-tool die studenten kunnen gebruiken om hun gegevens mee te nemen.Toegang tot de gegevens van je kinderen


Als je een ouder of voogd bent van een leerling op de basisschool of middelbare school, kan je toegang krijgen tot de persoonlijke gegevens van je kind of verzoeken om deze te verwijderen via de schoolbeheerder.


Als een ouder de verdere verzameling of het gebruik van de informatie van hun kind wil stopzetten, kan de ouder de schoolbeheerder verzoeken de toegang tot functies of services te beperken of het account van de leerling volledig te verwijderen. Kunnen leerlingen veilig werken en toetsen maken op Chromebooks?


Het antwoord is ja! Ter bescherming tegen virussen en malware, hebben Chromebooks meerdere beveiligingslagen. Wanneer je je Chromebook opstart, wordt de beveiliging gecontroleerd. Het is dan ook zeer handig om al je Chromebooks centraal te beheren met de Mobile Device Management software.


Mobile Device Management

Mobile Device Management


Deze software maakt het mogelijk om vanuit de cloud het beheer van mobiele devices te verzorgen. Een kleuter geef je bijvoorbeeld andere verantwoordelijkheden over het device dan een leerling uit de tweede graad.


Wanneer leerlingen met devices werken in de klas, wil je een goed zicht hebben over welke leerling op welk device ingelogd is. Als er een device kwijt is, wil je dit op afstand beveiligen. Dit  regel je allemaal met Mobile Device Management (MDM). Zo kan je met 1 druk op de knop voor alle Chromebooks in je klas bijvoorbeeld:

  • Schadelijke sites blokkeren
  • De Kioskmodus aanzetten, zodat je tijdelijk de toegang tot internet blokkeert


Chromebooks zijn dus ideaal om toetsen af te nemen. Advertenties in de kernservices van Google Workspace for Education


Er zijn geen advertenties in de kernservices van Google Workspace for Education. Voor Google Workspace for Education-gebruikers op basisscholen en middelbare scholen gebruikt Google geen persoonlijke informatie van gebruikers (of informatie die is gekoppeld aan het Google Workspace for Education-account) om advertenties te targeten.Wat dan met aanvullende services zoals YouTube?

YouTube128                             Google Maps

Aanvullende services (zoals YouTube & Google Maps) die zijn ontworpen voor consumenten, kunnen ook worden gebruikt met Google Workspace for Education-accounts voor basis- en middelbare scholen, als de domeinbeheerder van de school toegang tot de services toestaat .

In dat geval kunnen deze services contextuele advertenties weergeven, maar persoonlijke informatie (of informatie die aan het account is gekoppeld) wordt niet gebruikt om advertenties te targeten.Google voldoet aan de branchevoorschriften en best practices


Google Workspace for Education  ondersteunt de naleving van privacywetten over de hele wereld, zoals de Children's Online Privacy Protection Act ( COPPA), de General Data Protection Regulation ( GDPR) en Family Educational Rights and Privacy Act ( FERPA). Google heeft ook de  Privacyverklaring  voor studenten ondertekend in verband met de kernservices van Google Workspace for Education, zodat docenten en ouders weten dat Google de toonaangevende praktijken volgen.

De toewijding van Google Workspace for Education aan privacy en beveiliging helpt leerkrachten, directies en ICT-coördinatoren om een ​​gezonde en veilige leeromgeving te creëren. Heb je vragen over hoe Google Workspace for Education de privacy van leerkrachten en leerlingen beschermt? Ons team is er om jouw vragen te beantwoorden.Ben je benieuwd of Chromebooks en Google Workspace for Education bij jouw onderwijsvisie passen?

CONTACTEER ONS