3 redenen waarom digitaal onderwijs een student kan helpen

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


Welke meerwaarde kan digitaal onderwijs bieden? In deze blog ga ik in op drie redenen om technologie in het onderwijs te omarmen. Uitgangspunt hierbij is steeds dat technologie een ondersteunend middel is, nooit een doel op zich. Reden 1: het ontwikkelen van digitale vaardigheden


Het is vandaag haast ondenkbaar geworden om jongeren op te voeden zonder ook oog te hebben voor de digitale wereld. Niet alleen ontwikkelt ze zich razendsnel, de digitale wereld is ook in toenemende mate vervlochten met het sociale, culturele en professionele leven.


Daarom is het belangrijk dat we jongeren de vaardigheden aanleren om kritisch om te gaan met de informatie die online massaal beschikbaar is. Welke websites verspreiden betrouwbare informatie en welke niet? Hoe springen sociale media om met privégegevens, welke informatie deel je met de rest van de wereld? Wat betekenen phishing en hacking? Wat zijn mijn digitale rechten? Wat betekent GDPR voor mij?

Met een goed doordacht digitaal onderwijs kunnen we onze jongeren klaarmaken voor de digitale wereld en stap voor stap opvoeden tot bewuste en kritische digitale burgers.

Tip: Met Google for Education kunnen studenten nu ook een online leermodule volgen - met certificering! - om hun digitale vaardigheden te verbeteren.Reden 2: veilig, altijd en overal toegang tot digitaal materiaal


Dankzij G Suite for Education heb je geen last meer van veiligheid problemen. De GDPR (of ook Algemene Verordening Gegevensbescherming – AVG genoemd) is volledig geïmplementeerd in G Suite for Education. Binnen een G Suite for Education-domein heeft een school toegang tot advertentievrije producten waarmee de privacy van leerlingen en docenten kan worden beschermd en kan ze beschikken over de beste beveiliging in de branche (klik hier voor meer informatie over privacy en beveiliging.) 

Als je werkt binnen een G Suite for Education-domein betekent dat ook dat je gebruik maakt van de onbeperkte opslagruimte in de cloud. Op die manier krijg je van op om het even welk toestel (vaste pc, laptop, Chromebook, tablet, smartphone, …) toegang tot al je audio- en beeldmateriaal, tekeningen, websites, presentaties,  tekstbestanden, rekenbladen, … en zoveel meer. Het enige dat je dient te doen is inloggen met je G Suite-account en je bent vertrokken! Uiteraard is een goede internetverbinding cruciaal, maar ook offline kan je toegang hebben tot je GMail, GDocs, GSheets, GPresentaties.Reden 3: samenwerken en delen van materiaal 


Met Google kan je dit gemakkelijk en efficiënt doen. Als je met meerdere mensen in hetzelfde bestand werkt, moet je de samenwerkingstools van Google for Education leren kennen. Ook als je je voortgang wil delen met anderen, zijn er veel manieren om dat te doen. De volgende aanwijzingen zijn essentieel voor een efficiënt beheer van projecten en een doeltreffende communicatie binnen G Suite for Education.


Hieronder ga ik dieper in op specifieke functies om samen te werken in G Suite. De deelfunctie


Wil je je werk met anderen delen? Gemakkelijk. Klik om te beginnen op de helder blauwe knop “DELEN” in de rechterbovenhoek van je Doc, Slide of Sheet. Vanaf hier kan je bepalen wie toegang heeft tot je werk. Nodig iedereen met een Google-account uit om samen te werken. Gebruik de deelfunctie om te bepalen of elke gebruiker je werk kan bewerken, becommentariëren of gewoon kan bekijken.


Deelfunctie G Suite for Education
Gebruikers taggen om aandacht te trekken


Met Google Documenten kan je andere gebruikers taggen om hun aandacht te trekken tijdens het samenwerken. Op deze manier zullen je reacties niet verloren gaan.


Als je een opmerking wil toevoegen, klik je op het tabblad “Invoegen” en vervolgens op “Reageren” - of via de sneltoets Ctrl+Alt+m. Voeg in de commentaarballon '+' toe, gevolgd door het e-mailadres om de gebruiker te taggen. Hij/zij ontvangt een e-mail met de melding dat een opmerking aandacht nodig heeft.


collaborate NDL - CTRL ALT MToegang tot de versiegeschiedenis


Je kan ook de inhoud ophalen van een oudere versie van je document, spreadsheet of bestand met de versiegeschiedenis-tool. Als je je versiegeschiedenis wil ontdekken, open je een document, blad of dia, selecteer je “Bestand”, “Versiegeschiedenis” en selecteer je vervolgens “Versiegeschiedenis bekijken”. Het paneel aan de rechterkant toont eerdere versies. Klik op de tijdstempel van een eerdere versie en vervolgens op “Deze versie herstellen”.


Herstelfunctie G Suite for EducationIdentificeren wie een bewerking heeft gemaakt


Wil je een compliment geven voor een specifieke bewerking, een sectie bekritiseren of opmerkingen en feedback toevoegen? Eerst moet je uitzoeken wie de bewerkingen heeft aangebracht. Klik hier op Versiegeschiedenis. Nu zie je een pagina vol kleuren. Elke editor krijgt een markeringskleur toegewezen voor zijn wijzigingen. Als je wil bijhouden waar iedereen mee bezig is, selecteer je een editorsnaam om hun bewerkingen in het document te bekijken.


Editorsnaam functie G Suite for Education


Gdocs collaboration


Daarnaast kan je ook ‘live’ zien wie welke aanpassingen aanbrengt in je Google document aan de hand van de cursor die voor elke bewerker een andere kleur heeft. Handig, toch?Een bijlage naar een bijdrager per e-mail verzenden

Het is mogelijk om het document waaraan je werkt als e-mailbijlage naar een van de bijdragers te verzenden. Zoek in het menu “Bestand” naar “Bijdragers” e-mailen. Opmerking: alle e-mails die binnen G Suite for Education worden verzonden, komen van het e-mailadres dat aan je Google-account is gekoppeld.Deel een kopie van je document met iemand (zonder ze toe te voegen als een medewerker)

Soms moet je je werk delen met iemand die geen medewerker is. Een voorstel verzenden om een ​​klant bijvoorbeeld te laten beoordelen. Volg hiervoor deze stappen.

  1. Klik op de werkbalk op “Bestand” en vervolgens op E-mail als bijlage. Er verschijnt een pop-upvenster.
  2. Met de eerste optie 'bijvoegen als' kan je kiezen hoe je het bestand wil verzenden. Opties omvatten PDF, .html en een Microsoft Word-document.
  3. Voer het e-mailadres van de persoon in waarnaar je wil verzenden, een onderwerpregel zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en een bericht als je dat wil.
  4. Klik op “Verzenden” om te voltooien.


Verzenden van bericht  G Suite for Education


Verander je document in een sjabloon

Met deze eenvoudige truc kan je van je werk een sjabloon maken die iemand anders kan gebruiken. Elke gebruiker krijgt een eigen versie om aan te werken. Om een ​​sjabloon te maken, open je het relevante document en volg je deze instructies.

  1. Kopieer de volledige URL in de adresbalk van je browser, verander de "/ edit" aan het einde in "/ copy" (zonder de aanhalingstekens).
  2. Stuur die link naar iedereen met wie je het bestand hebt gedeeld en wanneer ze het openen, wordt hen gevraagd een kopie te maken in hun eigen Drive en er vanaf daar aan te werken.Publiceer op het web

Met één muisklik kan je tekstinhoud, spreadsheets en dia's op internet publiceren. Je hebt geen website of CMS nodig om je artikel op internet te plaatsen. Met deze functie wordt Google Docs direct een WYSIWYG-editor. 


Als je wil zien hoe je werk eruit ziet als een functionerende webpagina die je kan delen of insluiten zoals je wil, klik je eenvoudig op "Publiceren op internet" in het menu Bestand.


Publiceren op het internet  G Suite for EducationLink delen

Wat als je je blad wil delen met iedereen aan wie je de URL geeft? Simpel. Klik opnieuw op de helder blauwe Deel-knop bovenaan rechts en klik vanaf hier op de link ‘Deelbare link ophalen’ in de rechterbovenhoek. Dat is het! Iedereen met de link kan in je document werken. Merk op: je kan de bewerkingsrechten wijzigen in ‘mag bewerken’, ‘mag reageren’ of ‘mag bekijken’. Of je kan de link uitschakelen (‘UIT’) door enkel specifieke mensen toegang te geven tot je bestand. 


Delen met anderen G Suite for Education


Indien je op ‘Meer’ klikt, krijg je zelfs de mogelijkheid je bestand te delen met iedereen die over de link beschikt. Op deze manier kan je je bestand dus ook delen met mensen die niet behoren tot je domein en is inloggen niet meer vereist. 


Link delen G Suite for Education
Conclusie


Het ontwikkelen van digitale vaardigheden, het samenwerken en delen van materiaal waar je bovendien altijd en overal veilig toegang toe hebt, maken van digitaal onderwijs een springplank om leerplandoelstellingen op een betekenisvolle wijze te bereiken. 

Het inzetten van computers, applicaties en allerhande technologische snufjes in het onderwijs moet wel steeds goed doordacht gebeuren. Digitaal onderwijs mag nooit een doel op zich zijn. Wel kan het een middel zijn om leerinhouden op een efficiënte wijze aan te bieden.