Zo helpt Google scholen verbonden te blijven tijdens het coronavirus

By - RMA
30.11.20 01:53 PM


 Nu zowel bedrijven als scholen wereldwijd gesloten zijn vanwege het coronavirus COVID-19, kondigde Google vorige week hulp aan voor de getroffenen om verbonden te blijven dankzij gratis toegang tot geavanceerde videoconferentie functionaliteiten in G Suite. Voor scholen kan het op afstand bijwonen van vergaderingen en lessen een reddingsboei zijn. Desondanks de schoolsluitingen kunnen leerkrachten hun lessen op afstand voortzetten. In dit artikel geven we je meer uitleg over de uitgebreide functionaliteiten die beschikbaar worden voor alle G Suite & G Suite for Education klanten. En hoe effectieve videovergaderingen met Google in deze moeilijke tijden een verschil kunnen maken voor bedrijven en scholen.


Agon Hangouts Meet Meeting ScreenshotVerbinding tussen leerkracht & leerlingen met Google Meet


Wanneer de routines van leerlingen verstoord worden, beseffen we hoeveel ze de structuur van school en het leren met hun leerkracht eigenlijk missen. Het is belangrijk om dat gevoel van comfort en veiligheid te behouden in tijden van onzekerheid. Google Meet is hiervoor een ideaal kanaal.


Je kan dit platform gebruiken om videodiscussies te organiseren waarin studenten met elkaar kunnen communiceren. Schakel live ondertiteling in om leerlingen te helpen zich te concentreren en zodat leerlingen die doof of slechthorend zijn, tijdens het gesprek de gesproken taal kunnen lezen op hun scherm.Gratis toegang tot geavanceerde Google Meet videoconferentie functiesSundar Pichai coronavirus G Suite Announcement

Voor Google werd het nieuws door niemand minder dan CEO Sundar Pichai aangekondigd. Het was een opmerkelijke tweet van hem eerder deze week: Google kondigde vorige dinsdag aan dat ze zowel bedrijven als scholen die getroffen zijn door het coronavirus COVID-19 gaan helpen verbonden blijven. Dat doet het techbedrijf door nu alle G Suite klanten, met eender welk abonnement, gratis toegang te bieden tot de geavanceerde Google Meet videoconferentie functies. Dit aanbod geldt tot 30 september 2020.


De uitbraak van het coronavirus heeft dan toch ook zijn voordelen: Google stelt tijdelijk betalende Enterprise functies van Hangouts Meet gratis beschikbaar voor alle G Suite en G Suite for Education klanten. Daarmee steekt het, naast bedrijven, ook de scholen een handje toe. 


Google Meet is de app in G Suite waarmee G Suite en G Suite for Education klanten met één klik effectieve videovergaderingen kunnen organiseren. Vroeger moesten bedrijven (en scholen) het doen met videoconferenties die moeilijke instellingen vereisten. We verloren meer tijd aan het opstarten van de videomeeting tool dan dat we productieve vergadertijd op afstand met collega's of studenten hadden.Hoe helpt Google Meet om verbonden te blijven via video?


Google Meet basis-functionaliteiten voor videoconferenties zijn beschikbaar in alle G Suite- en G Suite for Education abonnementen. Je hebt met de Meet app de mogelijkheid om met meerdere mensen aan videovergaderingen deel te nemen via een eenvoudige link in de browser.


Om deel te nemen aan de videovergadering kan je de audio- en video-ingang gebruiken van je eigen computer, of via een Hangouts Meet Hardware Kit-opstelling. Je kan ook een Jamboard, het digitale whiteboard van Google, gebruiken voor video meetings met Hangouts Meet.Google Meet voor scholen


Scholen gebruiken Google Meet als onderdeel van hun G Suite for Education of G Suite for Education Enterprise abonnement. We zien dat veel van deze onderwijsinstellingen de manier waarop ze werken en leren opnieuw analyseren & optimaliseren wanneer ze de Google samenwerkingstools beginnen te gebruiken.


Als het gaat om videovergaderingen zien we bij de scholen die een videoconferentie cultuur aannemen en omarmen voor afstandsonderwijs een duidelijke daling van de tijd die IT-ondersteuning moet besteden aan support. Dit geeft ICT-coördinatoren ook de kans om leerkrachten te ondersteunen met ICT in de klas.


Er is een duidelijke stijging in productiviteit, efficiëntie en tevredenheid van de leerkrachten wanneer ze kunnen werken met Google for Education tools zoals Meet. Waarom? Ze krijgen toegang tot een gebruiksvriendelijke, effectieve oplossing voor videovergaderingen die ze vanaf elk apparaat kunnen gebruiken. En waarmee ze in contact kunnen staan met hun leerlingen, vooral handig bij afstandsleren. 


Meer info en inspiratie over hoe je video kan gebruiken bij afstandsleren, vind je hier.


Geavanceerde videoconferentie functies in Google Meet nu voor alle G Suite for Education klanten


Klanten van G Suite for Education krijgen nu tijdelijk veel meer geweldige functies voor videoconferenties binnen handbereik. Door alle G Suite for Education klanten, ook degenen die geen Enterprise abonnement hebben, nu gratis toegang te geven tot de geavanceerde Meet-functionaliteiten, probeert Google scholen te helpen die te maken hebben met lockdowns of reisbeperkingen.Geavanceerde Meet functies voor videoconferenties 


Bedrijven en scholen kunnen tot 30 september 2020 gebruikmaken van drie uitgebreide Google Meet functies die normaal gesproken alleen beschikbaar zijn voor G Suite Enterprise- of G Suite for Education Enterprise-gebruikers. Dit zijn:


  • live streaming voor maximaal 100.000 kijkers binnen een domein
  • opnemen van videovergadering met automatische opslag in Google Drive
  • grotere vergaderingen voor maximaal 250 deelnemers per videogesprek


Laten we elk van deze uitgebreide Meet-functionaliteiten eens nader bekijken. Livestream jouw videovergaderingen


Zowel bij G Suite for Education licenties is normaal gezien geen livestreaming van videovergaderingen mogelijk.


G Suite for Education Enterprise biedt deze interessante functionaliteit die je kan gebruiken om jouw videovergaderingen te livestreamen voor maximaal 100.000 mensen binnen je organisatie of school.


Deze functionaliteit wordt nu dus ook beschikbaar voor alle scholen die G Suite for Education klant zijn.Neem videovergaderingen op in Google Drive


Zodra deze functie is ingeschakeld voor jouw G Suite for Education domein, kunnen geplande videovergaderingen in Meet eenvoudig worden opgenomen door op de knop 'Opnemen' te klikken in het het menu tijdens je Meet sessie.


Hangouts Meet Enterprise - record meetings


Hoe krijg je daarna toegang tot de opname? Van zodra de opname beëindigd is en de video is verwerkt, wordt deze opgeslagen en toegankelijk gemaakt in de 'My Drive' van de organisator in Google Drive. Het wordt ook automatisch toegevoegd als bijlage bij het Google Agenda-item voor de vergadering. Als leerlingen niet aan de les kunnen deelnemen, hebben ze later toegang tot de inhoud. Ideaal!Organiseer grotere vergaderingen (maximaal 250 deelnemers per gesprek)


De derde uitgebreide Enterprise Google Meet-functionaliteit die beschikbaar wordt voor alle G Suite-klanten betreft het aantal mensen dat kan deelnemen aan een videovergadering.


Gedurende de huidige gratis 'proefversie' kunnen alle G Suite for Education klanten grotere video-bijeenkomsten organiseren voor maximaal 250 deelnemers per gesprek.Hoe ga je aan de slag met de Google Meet-functionaliteiten voor scholen?


Zoals eerder in dit artikel vermeld, is deze 'proefversie' van Meet Enterprise-functionaliteiten tot 30 september 2020 beschikbaar voor alle G Suite for Education klanten.


Is jouw school nog geen G Suite for Education klant? Dan moet je eerst licenties aanvragen voor jouw domein. Dat kan momenteel uitzonderlijk snel gebeuren via de versnelde procedure die je kan starten met het invullen van dit formulier.


Google heeft de voorbije weken deze Enterprise-functionaliteiten voor alle G Suite domeinen uitgerold. Normaal gezien zou jouw schooldomein er al toegang toe moeten hebben.De geavanceerde functionaliteiten activeren voor je schooldomein

Je zou automatisch toegang moeten hebben tot de functionaliteiten op jouw domein, maar voor sommige domeinen zijn deze standaard uitgeschakeld. In dat geval kunnen G Suite domeinbeheerders deze inschakelen door de onderstaande stappen te volgen:

  1. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apps> G Suite> Google Meet
  2. Klik op Meet-instellingen
  3. Vink het bewerkingspictogram aan de rechterkant van het vak 'Aanvullende services' aan
  4. Scrol naar beneden en vink het vakje aan met de tekst 'Laat gebruikers video- en spraakoproepen plaatsen'.
  5. Schakel in hetzelfde scherm andere geavanceerde instellingen in voor live streaming en opname van vergaderingen.
  6. Klik op Opslaan💡 TIP: Hou je leerlingen betrokken terwijl ze thuis zijn


Virtueel leren kan studenten isoleren. Urenlang voor een scherm zitten kijken naar video's kan een leerling ertoe aanzetten om snel vooruit te spoelen of zelfs een les over te slaan. Wat kan je als leerkracht doen om dit te vermijden?


Een voorbeeld ter inspiratie: in een les over het verkennen van de watercyclus, daag je leerlingen uit om de video te pauzeren en deel te nemen aan een discussie in Google Classroom (met behulp van de stream) over de laatste keer dat ze een onweersbui hebben meegemaakt. Je kan ook opmerkingen in Google Documenten en Google Classroom gebruiken om een ​​tweerichtingsgesprek met leerlingen te voeren, terwijl je feedback geeft op hun werk. Dit is een andere geweldige strategie om je leerlingen te betrekken wanneer je ze niet persoonlijk kunt zien.


Of je nu een bestaande G Suite for Education klant bent zonder een solide, efficiënte oplossing voor videoconferenties; of een school dat wil transformeren naar digitaal onderwijs, we raden je aan om de geavanceerde functies voor videovergaderingen in Meet te bekijken!


We kunnen deze inspanning van Google alleen maar toejuichen om diegenen te helpen die momenteel moeilijke tijden doormaken als gevolg van de coronavirus COVID-19-crisis. We hopen dat alle scholen die verbindingsproblemen tussen hun studenten en leerkrachten ervaren, een geweldige oplossing en betrouwbare partner vinden in Google en in Google Meet om hun onderwijs draaiende te houden.

Wil je meer weten over videoconferenties met Google Meet of Jamboard? Stappenplan en Checklists voor afstandsleren nodig?Bekijk onze afstandsleren met Google for Education-pagina!ALLES OVER AFSTANDSLEREN MET GOOGLE