De rol van blended learning, hoe ziet de toekomst eruit?

By - RMA
30.11.20 01:53 PM
De laatste maanden van afgelopen schooljaar vlogen termen als afstandsleren, digitaal onderwijs en virtuele lessen leerkrachten en ICT-coördinatoren om de oren. Wat nu het nieuwe schooljaar zijn intrede maakte: Gooien we alles wat we op digitaal vlak opstarten en bijleerden in de vuilbak? Schakelen we over naar een nieuw digitaal normaal? Of kiezen we voor iets ertussenin? 


Wil jij meer weten over blended learning en de voordelen ervan? Lees verder en laat ons jouw mening weten.
Blended wat?


Het is zonde om tussen twee uiterste te kiezen als er een goede optie tussenin zit, namelijk blended learning. Een slimme combinatie van leren met en zonder het gebruik van ICT, waarbij een uitdagende, uitnodigende en ondersteunende leerervaring voor de student centraal staat. Het is een verhaal waar fysiek naar school gaan nog steeds wet is, boeken niet uit de boze zijn en offline lessen zeker kunnen.


Offline en online moeten elkaar aanvullen. Elke school bepaalt zelf wat een goede combinatie is, met de juiste oplossingen digitaliseren. Genoeg ondersteuning en opleidingen voor leerkrachten voorzien is hierbij uiterst belangrijk.


What's in it for: de leerling


Blended learning zorgt voor heel wat voordelen voor leerlingen. Door de leerstof in verschillende vormen aan te bieden, kan de leerling kiezen op welke manier hij de leerstof opneemt. Wat zorgt voor minder eentonige lessen en de interesse van de leerling. Ook gepersonaliseerd leren wordt mogelijk. Het online gedeelte kan op eigen tijd, plaats en tempo. Daarbij krijgt de leerling de informatie die hij nodig heeft (adaptief leren). Nadien kan de leerkracht klassikaal ingaan op de vragen en onduidelijkheden. Het maakt leren ook gewoon leuker! De meest saaie onderwerpen kan je opsmukken met bijvoorbeeld video's, online oefenprogramma's of interactieve spelletjes.


What's in it for: de leerkracht


De oplossingen van blended learning moeten als een hulpmiddel aanvoelen, zodat de leerkracht zich meer kan focussen op lesgeven. Het gaat over hoe ze de technologie voor zichzelf gebruiken, om hun werk te vergemakkelijken. Zoals software die leerkrachten helpt om toetsen te verbeteren, punten te analyseren of administratieve taken te verlichten. Bijvoorbeeld het opvolgen van opdrachten in Classroom, de Classroom-app waarbij leerlingen foto's van offline zaken meteen kunnen uploaden, toetsen verbeteren met Google Formulieren of Bookwidgets, ...


Leerkrachten in de klas met Chromebook


Het scheelt een hoop nakijkwerk, wat extra tijd voor de leerlingenbetekent. Je lessen vooraf opnemen kan ze ook efficiënter maken. Tijdens de les heb je zo je handen vrij om leerlingen te coachen. Daarnaast heb je als leerkracht een goed overzicht in de leerprestaties van je leerlingen. Je ziet meteen waar het goed loopt of waar ze vastlopen. De leerlingen bijsturen en eventueel extra uitdagen wordt kinderspel.


Overtuigd!


Zoals je kan lezen brengt blended learning een hoop voordelen met zich mee. Leren moet leuk zijn om effect te hebben! Contacteer ons en samen bekijken we wat mogelijk is voor jouw school. DIGITALISEER MIJN SCHOOL