"Escape" het klassieke klasgebeuren met Google Apps - Deel 1: Google Formulieren

22.10.20 10:44 AM


Stel je voor … je bent opgesloten in het klaslokaal. Je hebt één lesuur de tijd en de klok tikt. "Wat moeten we doen?" "Waar zijn de instructies?" "Ahhh! "... Je opent de bureaulade om daarin een doos met een slot erop te vinden. Je hebt een code van 4 cijfers nodig. Je kijkt naar de klok aan de muur. Nog maar 5 minuten over. Heb je nog genoeg tijd om de juiste code te vinden? Het inzetten van al je kennis en vaardigheden is de enige manier om te ontsnappen.


E(du)scape is als een escape room maar dan in combinatie met educatieve content. Vaak zijn studenten het zo gewend dat ze precies worden verteld worden wat ze moeten doen. Door hen een ingewikkelde puzzel te geven, zoals een e(du)scape, gebruik je een creatieve en zinvolle manier om studenten actief aan het werk te zetten met de leerstof.

 

Ze worden uitgedaagd om samen te werken, aanwijzingen te zoeken, duidelijk te communiceren, oplossingen te vinden, te ontdekken en nieuwsgierig te zijn. Dit alles in een zoektocht om de klok te verslaan en uit te breken! Bovendien kan een situatie worden gecreëerd die aansluit bij een reële context waarin de leerstof wordt toegepast.

 

Een escape room creëren voor studenten kan veel werk zijn! Je moet een verhaal hebben, puzzels en hints ontwikkelen, materiaal bijeenzoeken zoals sloten, kisten, … Waar vind je de tijd en het geduld om alle sloten in te stellen? Hoe kun je alles op tijd resetten voor de volgende groep?

 

Toch hoef je geen uren te besteden aan het maken ervan, en je hoeft ook geen sloten en dozen te kopen. Met wat creativiteit en out-of-the-box denken, kun je ook een digitale eduscape maken. Een kraakmethode met Google Formulieren is hiervoor de de perfecte digitale oplossing. Maar ook andere Google Apps zoals Sites, Presentaties, Tekeningen, … zijn uitstekend inzetbaar om verschillende uitdagingen op te lossen. Bekijk maar eens deze digitale eduscape bijvoorbeeld.

 

Lees hieronder verder en ontdek hoe je met Google formulieren een activiteitenblad of vergrendelformulier kunt creëren voor jouw eigen eduscape!Een vergrendelformulier voor je escape room


Je kan in Google Formulieren een formulier ontwerpen met een aantal sloten die alleen worden ontgrendeld wanneer het juiste antwoord is ingevoerd door de leerlingen.


Google Formulieren edu-scape room


Bepaal welk type vergrendeling je wilt gebruiken:.

  • Tekst: A-Z (tot 10 letters)
  • Nummer: 0-9 (tot 5 cijfers)
  • Richting: Boven, Onder, Rechts, Links (tot 5 richtingen)
  • Vormen: Cirkel, vierkant, driehoek, ster, diamant (tot 5 vormen)
  • Kleuren: rood, groen, oranje, blauw, bruine, geel, paars, grijs, wit, zwart (tot 5 kleuren)
  • Datum of tijdslotMaak er zelf eentje!


Ontwerp een nieuw Google formulier vanuit je Drive of via https://docs.google.com/forms.


Stap 1 - Maak eerst een vraag (1) en kies ‘Kort antwoord’ (2) als vraagtype.Google for Education Formulieren Cijferslot


Stap 2 - In Google Formulieren kun je een slot instellen via ‘Reactievalidatie’. Klik hiervoor rechtsonder van je vraag op de drie puntjes en selecteer ‘Reactievalidatie’.edu escape 1


edu escape 2


Je kan de reactievalidatie instellen naar eigen voorkeur: tekst of getal (1).


Kies in het tweede gedeelte "gelijk aan" of “Bevat” in het vervolgkeuzemenu (2). Hiervoor moet de student precies de juiste reeks getallen of letters typen om deze te 'ontgrendelen'.


Typ in het derde veld de reeks getallen (of letters) (3). Typ vervolgens in het laatste veld een bericht voor je studenten dat wordt weergegeven als ze het fout hebben. "Probeer opnieuw!" (4).


Stap 3 - Zorg ervoor dat de knop "Verplicht" onderaan de vraag is aangevinkt (5). Dit zorgt ervoor dat studenten correct moeten antwoorden voordat ze naar het volgende gedeelte kunnen gaan.Een timer instellen


Standaard is het niet mogelijk om je formulier te voorzien van een timer. Door het gebruik van de add-on Timify.me kun je een eenvoudige countdown-timer toevoegen aan je formulier.  Het maakt het mogelijk een formulier tijdsgebonden in te vullen en een timer te tonen met de resterende tijd. De add-on is beperkt gratis na registratie.


Google Formulieren lesideeEen werkblad met activiteiten 


Je kan het gebruik van sloten op verschillende manier organiseren. Je kan een formulier maken waarbij studenten alle sloten moeten ontgrendelen, zoals hierboven besproken. Of je kan kan werken met opdrachtformulieren waarbij ze eerst het slot moeten ontgrendelen met een gevonden sleutel uit de vorige opdracht alvorens ze kunnen verder gaan naar de nieuwe opdracht.


Bij beide manieren kun je gebruik maken van sectie-einden om je formulier te organiseren. Voeg voor het volgende slot of de volgende opdracht een nieuwe sectie toe (4). Deze optie vind je rechts door te klikken op de parallelle lijnen (1). Door een slot in een afzonderlijk gedeelte van het Google-formulier te plaatsen, hebben studenten pas toegang tot het volgende gedeelte wanneer ze de actieve sectie correct invullen (2). Hiervoor is het noodzakelijk om de vraag ‘Verplicht’ (3) te maken.


Google formulieren lesidee eduscape


De oplossing bestaat uit een kort woord (of een reeks willekeurige letters) of reeks getallen. Deze woorden of cijfers openen de sloten die je hebt ingesteld, die vervolgens naar het volgende slot leiden. Op die manier kun je werkbladen digitaal omzetten met Google Formulieren.


Meerkeuzevragen zijn het gemakkelijkst te ontwerpen met Google formulieren. De eerste aanwijzing kan bijvoorbeeld bestaan uit vijf meerkeuzevragen. De juiste antwoorden kunnen zijn - C, A, B, A, C. Dit wordt de sleutelcode die het eerste slot opent: CABAC! Je kan natuurlijk ook werken met cijfers.


Waar/Onwaar-vragen kunnen op dezelfde manier worden gebruikt. Wanneer ze correct worden beantwoord, hebben de studenten de sleutelcode voor het slot - WOOWW


Ook op het einde van de opdrachtenreeks (sectie) kun je een verplichte vraag met gegevensvalidatie instellen als samenvatting van de gevonden sleutel. Op die manier kan een vergrendeling worden gemaakt, waarbij ze pas verder kunnen naar de volgende sectie, met nieuwe aanwijzing, als ze de juiste sleutel ingegeven hebben.

google formulieren vraag


Zo vormt elke vragenreeks een aanwijzing om een sleutelcode te krijgen, dat een 'slot' zal openen.


Google formulieren eduscape spel


Hou deze blogpagina zeker in het oog voor meer tips bij het maken van een eduscape met Google Apps.


Edu Tip!  Gebruik altijd de ‘voorbeeld’-knop om je Google -formulier uit te proberen voordat je het aan de studenten geeft. Zo ervaar je ook wat de studenten zullen beleven, en ontdek je mogelijke fouten.


Ken je collega’s waarmee je graag een leuke eduscape wil maken, deel dan dit bericht en tag je collega!.