Schrijven saai? Niet met Google Slides!

23.11.20 02:10 PM


Hoe motiveer je anderstalige cursisten die Nederlands leren in het volwassenenonderwijs om samen aan een verhaal te schrijven? Lange tijd zag ik dit als een moeilijke opdracht, wetende dat een tekst schrijven voor heel wat mensen sowieso al niet vanzelfsprekend is. Maar met een interactief schrijfavontuur in Google Slides blijkt het plots veel gemakkelijker.


Het verzamelen van ideeën, die ideeën druppelsgewijs verwoorden en vervolgens in leesbare zinnen gieten … Niet elke cursist staat hiervoor te springen. Een creatieve tekst schrijven vraagt namelijk behoorlijk wat energie en zelfdiscipline.


Creativiteit is ’1% inspiratie en 99% transpiratie’ zegt men wel eens. Tja, een sms’je sturen, een e-mail beantwoorden, korte instructies geven of notitie nemen, tot daar aan toe … Maar een verhaal schrijven!? Hoe begin je er aan? Laat staan dat je er samen aan wil beginnen!


Gelukkig ontdekte ik een tijdje geleden een verrassend eenvoudige en leuke oplossing om samenwerkend schrijven te stimuleren met Google Slides.

Hoewel deze G Suite app in de eerste plaats gebruikt wordt om mooie online presentaties te maken, leent het zich ook uitstekend tot het samen schrijven van interactieve verhalen.


Het idee is simpel: je creëert een verhaal waarbij de lezer een reis maakt door een landschap en hierbij verschillende keuzes moet maken. Ofwel kies je voor optie A (bv. ga naar links) ofwel optie B (ga naar rechts). Optie A is dan een link naar een bepaalde dia in Google Slides, terwijl optie B doorverwijst naar een andere dia.


Afhankelijk van de keuzes die je als lezer maakt, leg je een ander parcours af en krijg je dus een ander verhaal te lezen. De schrijver van het verhaal kan met maar een paar klikken een afbeelding, een geluidsfragment of een video toevoegen.


Ook kan je de leestocht wat ingewikkelder maken door lussen in te bouwen, hetgeen het spelelement nog wat vergroot: plots sta je als lezer opnieuw aan het begin van het verhaal en mag je op zoek gaan naar een andere weg in het leesavontuur! Doet het je misschien denken aan Netflix' Black Mirror: Bandersnatch?Klik hier om een voorbeeld te zien van een interactief schrijfavontuur, gemaakt door 4 cursisten uit de hogere richtgraad Nederlands.


De resultaten van deze interactieve schrijfmethode zijn verbluffend. Zelden heb ik cursisten zo intens en enthousiast zien samenwerken om een mooi verhaal tot stand te brengen.


Kortom, wat mij betreft is dit een echte aanrader om schrijfvaardigheid te oefenen in de taalklas!